Zó vermijd je een veiligheidslek bij het gebruik van een badgelezer

Technologie evolueert voortdurend – en voor elektronische beveiligingstoepassingen is dat niet anders. Dat betekent wel dat je steeds alert moet zijn voor veiligheidslekken. Zo waren er onlangs een aantal meldingen van elektronische sleutels met RFID-technologie die gekopieerd werden, waardoor de badgelezers gemanipuleerd konden worden. In dit artikel ontdek je wat die RFID-technologie juist is en wat je kunt doen om lekken te voorkomen.
badgelezer

Wat is RFID?

Elektronische sleutels die gebruikmaken van RFID-technologie werken op basis van nabijheid en worden daarom ook wel proximity badges genoemd. Dat houdt in dat er met deze soort badges geen fysiek contact nodig is met de badgelezer. Bij oudere systemen, zoals bij bankkaarten, is dat wel nog het geval.
Hoe werkt die RFID-technologie dan? Op de sleutel staat een tag die bestaat uit een chip met een uniek identificatienummer en een antenne. De antenne vangt het radiosignaal van de badgelezer op en stuurt daarop een signaal terug naar de badgelezer met het uniek identificatienummer. De badgelezer kijkt na of er toegang verleend mag worden aan dat identificatienummer en stuurt de gegevens vervolgens door naar achterliggende toegangscontrolesoftware voor verdere verwerking van de gegevens.

Hoe kun je een lek voorkomen bij je badgelezer?

GET zorgt voor een constante monitoring en evaluatie van haar systemen, waardoor ze voortdurend geoptimaliseerd worden. Op die manier zijn onze software, controllers en kaarttechnologie steeds up-to-date en veilig. Zelf kun je hieraan bijdragen door gebruik te maken van de meest recente RFID-technologie op je badges. Wij staan steeds klaar om je daarbij te ondersteunen met onze badgeservice. Verder is het belangrijk dat je de database van de toegangscontrolesoftware goed bijhoudt. Gaat er bijvoorbeeld een werknemer weg bij je bedrijf? Verwijder die persoon dan meteen na het vertrek uit het systeem, zodat hij of zij geen toegang meer heeft én waak er tevens over dat ex-werknemers steeds hun badge inleveren.

Andere oplossingen

Je beveiliging helemaal waterdicht maken? Dat doe je door voor een allround beveiliging te gaan. Zo zijn biometrische kenmerken moeilijker te kopiëren dan de RFID-technologie. Het is dus slim om de badges die je nu al hebt te combineren met beveiliging op basis van biometrie. Verder gaat beveiliging verder dan alleen badges en badgelezers. Zorg daarom voor een volledig uitgebouwd security management, waarbij de badges slechts een onderdeel zijn van een groter geheel.